سولفات سدیم (Na2SO4)

/سولفات سدیم (Na2SO4)
سولفات سدیم (Na2SO4)2020-10-23T12:21:59+00:00

سولفات سدیم یک نمک معدنی با فرمول شمیایی Na2SO4.XH2O است كه در این فرمول X مي تواند عدد 0، 7 و یا 10 باشد. این ماده در طبیعت معمولا به صورت کانی ميرابليت یا سولفات سدیم 10 آبه (Na2SO4.10H2O) یافت می شود که ظاهر آن به شکل بلورهای شفاف است و به راحتی در معرض گرما و جریان هوا آب بلوری خود را از دست داده و به سولفات سدیم بدون آب (Na2SO4) یا کانی تناردیت تبدیل می شود که ظاهر آن به صورت پودر سفید سبک و پفکی است.

 

روش های تولید سولفات سدیم:

1. استخراج از منابع معدنی سولفات سدیم: با توجه به وجود منابع معدنی عظیم سولفات سدیم در کشورهایی مثل آمریکا، کانادا، مکزیک، ایران، چین، ترکمنستان، ترکیه و … و همچنین عدم وجود واکنش های شیمیایی در پروسه فرآوری و در نتیجه سادگی تجهیزات و فرآیند، تولید سولفات سدیم در این کشورها بیشتر از طریق استحصال از منابع معدنی صورت می گیرد.

2. واکنش شیمیایی: معمولا در کشورهایی که به منابع معدنی سولفات سدیم دسترسی ندارند، این ماده را از طریق واکنش شیمیایی  تولید می کنند. برای تولید سولفات سدیم از واکنش شیمیایی، روش های مختلفی وجود دارد که رایج ترین آنها واکنش مستقیم نمک سدیم (NaCl) با اسيد سولفوریک است.

 

سولفات سدیم در صنایع مختلفی کاربرد دارد که مهمترین آنها عبارتند از:

1. صنایع پودر شوینده: مصارف پودرهای شوینده و پاک کننده با سرعت زیادی توسعه می یابد، خنثی بودن سولفات سدیم در دماهای پایین و تمایل به واکنش در دماهای بالا موجب استفاده از آن به عنوان یکی از مواد اولیه اصلی صنایع شوینده به عنوان یکی از بهترین پاک کننده ها و حلال ها شده است. این ماده در پودرهای شوینده نه تنها ارزان قیمت می باشد بلکه باعث افزایش خاصیت پاک کنندگی و ازدیاد خاصیت تعلیق آن نیز می شود، و بر روی خاصیت کلوئیدی سیستم تمیز کننده نیز اثر می گذارد. امروزه بسیاری از تولیدکنندگان مواد شوینده، سولفات سدیم را جایگزین تری پلی فسفات سدیم کرده اند و به طور کلی در حدود یک سوم از وزن مواد شوینده مصرفی در ماشین های لباس شویی، سولفات سدیم می باشد.

2. صنایع شیشه سازی: بیشترین مصرف سولفات سدیم در صنایع شیشه سازی برای تولید شیشه های تخت به روش فلوت است و در تولید سایر محصولات شیشه ای نظیر ظروف شیشه ای، بطری های شیشه ای دارویی و طبی، شیشه های مخصوص (پیرکس، فایبرگلاس، شیشه های آزمایشگاهی) مورد استفاده قرار می گیرد. سولفات سدیم در داخل کوره های ذوب شیشه به اکسید های SO3 و Na2O تجزیه شده و گازهای حاصله در داخل مذاب تولید حباب های بزرگ می کنند که  این حباب ها حین خروج از سطح مذاب، به همراه خود حباب های ریز موجود در داخل گدازه شیشه (حباب های هوا) را خارج می کنند و از وجود این حباب های ریز در شیشه جلوگیری می کنند و برا این اساس سولفات سدیم از کف کردن و تشکیل حباب که غالبا به صورت شناور در داخل شیشه ظاهر می شود، به هنگام ذوب جلوگیری می نماید و کیفیت ظاهری و عملکردی شیشه را بهبود می بخشد. به علاوه سولفات سدیم به عنوان کمک ذوب باعث افزایش سرعت ذوب سیلیس شده و در عین حال تمایل گازهای قلیایی را برای تشکیل حباب کاهش می دهد لذا از تولید سیلیس در داخل کوره جلوگیری نموده و باعث ارتقا کیفیت شیشه های سیلیسی می گردد.

3. صنایع کاغذ سازی (کاغذ کرافت): مصرف عمده سولفات سدیم در صنایع کاغذ سازی در تهیه خمیر کاغذ کرافت است. این ماده معدنی در طی یک فرآیند شیمیایی مخصوص به خود، در تشکیل خمیر مایه کاغذ کرافت موثر است. این نوع کاغذ در ساخت پاکت های بسته بندی سیمان، کارتن و مقوا کاربرد فراوان دارد.

 

سولفات سدیم تولیدی این شرکت به روش شیمیایی و از واکنش اسید سولفوریک و نمک سدیم طی دو مرحله بدست می آید.

این محصول در بسته بندی های کیسه های جامبو 1250 کیلویی و 25 کیلویی عرضه می گردد.